23 Mart 2021
Sunucu:Akvim TV
23 Mart 2021
Yöresel Yemekler Uzman Şeflerle Ekrana Taşınıyor .


Yöresel Yemekler Uzman Şeflerle Ekrana Taşınıyor
Kastamonu Turizm Fakültesi Unutulan Yemekleri Tv programlarıyla izleyicinin beğenisine sunuyor
GASTRONOMİ ALANINDAKİ MESLEKİ TECRÜBELERİN ARTTIRILMASI VE YAYGINLAŞTIRILMASINA YÖNELİK EĞİTİM ve altyapı projesi
Proje Yöneticisi: Prof. Dr. Kutay OKTAY (Turizm Fakültesi Dekan Vekili)
PROJE Ekibi:
Dr. Öğr. Üyesi Hakkı ÇILGINOĞLU (Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölüm Başkanı)
Dr. Öğr. Üyesi Aykut ŞİMŞEK
Dr. Öğr. Üyesi Salih YILDIZ
Arş. Gör. Demet GÜNER
Arş. Gör. Enes GÜLEÇ
Arş. Gör. Özge ÇAYLAK DÖNMEZ
Vahide YAZKAM (Parlayan Yıldız Konuk Evi Aşçısı)
PROJENİN AMACI
 Yöresel mutfakların tanıtılmasında yazılı kaynaklar kadar dijital ortamlarında son derece etkili olduğu görülmektedir. Çünkü dijital dünya diye adlandırılan bir çağda yaşamak, hayatın her alanında interneti ve teknolojiyi kullanmayı gerekli kılmaktadır.
 Yöresel mutfakların tanıtımı içinde, instagram, facebook, youtube gibi dijital platformlar üzerinden paylaşılan tarif videoları ve resimleri, yöresel yemeklerin bilinme ve uygulanma düzeylerini arttırmaktadır. Bu proje kapsamında da Kastamonu’nun yöresel yemek tanıtımlarının profesyonel mutfak çekimleri ile tanııtlması ve kayıt altına alınması amaçlanmaktadır.
PROJENİN konusu ve KAPSAMI
 Projenin konusu, Kastamonu Üniversitesi Turizm Fakültesi Gastronomi Ve Mutfak Sanatları Bölümü Mutfak Laboratuvarında gerçekleştirilecek olan yöresel yemek çekimlerini içermektedir.
 Proje kapsamını, Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümünde yer alan öğretim elemanları ve Kastamonu’nun çeşitli ilçelerinden davet edilecek yöre kadınları ve belediye temsilcileri oluşturmaktadır.
PROJENİN ÖNEMİ
 Proje ile Kastamonu yöresel mutfağının dijital platformda profesyonel çekimlerle tanıtılması ve özellikle unutulmaya yüz tutmuş yemeklerin sosyal kanallar aracılığı ile genç nesil arasında yaygınlaştırılması sağlanmaktadır. Ayrıca proje, Unesco’nun Stratejik Hedeflerinden 7. Hedef: Mirasın Korunması, Teşvik Edilmesi ve Aktarılması’ ile uyum gösterip, kültürel mirasın öğesi olan yöresel ürünlerin korunmasını, teşvik edilmesini ve aktarılmasını desteklemektedir.
PROJENİN yaygın etkisi
 Proje ile, Kastamonu yöresel mutfağına yönelik yapılacak çekimlerin youtube kanalı ve sosyal medya üzerinden yayınlanması ve bu tariflerin aynı anda pek çok kişi/kurum/kuruluş tarafından takip edilmesi, Kastamonu yöresel mutfağının etkili bir biçimde tanıtılmasını sağlamaktadır.
PROJENİN yaygın etkisi
 Proje ile, Kastamonu yöresel mutfağına yönelik yapılacak çekimlerin youtube kanalı ve sosyal medya üzerinden yayınlanması ve bu tariflerin aynı anda pek çok kişi/kurum/kuruluş tarafından takip edilmesi, Kastamonu yöresel mutfağının etkili bir biçimde tanıtılmasını sağlamaktadır.
PROJENİN UYGULAMA SÜRECİ
 Bilimsel Araştırma Projeleri Komisyonu (KÜBAP), Altyapı Projeleri Destekleme Sözleşmesi’ne göre, projenin geçerlilik süresi 4.08.2020-4.08.2021 tarihleri olarak belirlenmiştir. Projenin uygulama süreci, pandemiden ve mevcut kısıtlamalardan dolayı 25 Kasım 2020 tarihinde başlayabilmiştir.
PROJENİN UYGULAMA SÜRECİ
 Programın tanıtım videosu 26 Kasım 2020 tarihinde yayınlanmış olup, ilk yöresel yemek tarifi videosu 24 Aralık 2020 tarihinde gerçekleşmiştir. Programın ilk yedi bölümünde Kastamonu Üniversitesi Turizm Fakültesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Araştırma Görevlileri kamera karşına geçmiş ve projeye dikkat çekip ilgi uyandırmışlardır. Youtube kanalı üzerinden abone sayısı günden güne artmaya başladığında yöresel yemek çekimleri başlamıştır.
PROJENİN UYGULAMA SÜRECİ
 Proje kapsamında şu ana kadar toplamda 19 yöresel yemek tarifi yayını gerçekleşmiş ve Kastamonu’nun çeşitli ilçelerinden konuklar ağırlanmıştır. Programın başlangıcından bu yana Pınarbaşı Belediye Başkanı Şenol YAŞAR, Devrekani Belediye Başkanı Engin ALTIKULAÇ, Daday Belediye Başkanı Hasan Fehmi TAŞ, İhsangazi Belediye Başkanı Hayati SAĞLIK ve Kastamonu Belediye Başkanı Op. Dr. Galip VİDİNLİOĞLU çeşitli haftalarda çekimlere katılıp Kastamonu yemek kültürü hakkında bilgi vermiş ve projeye destek olmuşlardır.
PROJE KAPSAMINDA ŞU ANA KADAR YAPILAN YÖRESEL YEMEKLER
 1- Pınarbaşı Kara Çorba
 2- Pınarbaşı Ballı Böreği
 3- Ekşili Pilav
 4- Kastamonu Kaşık Helvası
 5- Kastamonu Simit Tiridi
 6- Devrekani Banduması
 7- Devrekani Cırık Tatlısı
 8- Kastamonu Patates Paçası
 9- Kastamonu Mıhlaması
 10- Daday Et Ekmeği
 11- Daday Köle Hamuru
 12- Çene Çarpan Mantısı
 13- Kastamonu Tarhana Çorbası
 14- Kastamonu Oğmaç Çorbası
 15- Küre Mantısı
 16- Kastamonu Dana Kül Bastı
 17- Ecevit Çorbası
 18- İhsangazi Siyez Pilavı (Kuru Pilav)
 19- İhsangazi Siyez Helvası
Pınarbaşı Belediye Başkanı Şenol YAŞAR
KARA ÇORBA - BALLI BÖREK
Devrekani Belediye Başkanı Engin ALTIKULAÇ
BANDUMA - CIRIK TATLISI
Daday Belediye Başkanı Hasan Fehmi TAŞ
ET EKMEĞİ - KÖLE HAMURU
Op. Dr. Galip VİDİNLİOĞLU
DANA KÜL BASTI - ECEVİT ÇORBASI
İhsangazi Belediye Başkanı Hayati SAĞLIK


SİYEZ PİLAVI - SİYEZ HELVASI PINARBAŞI KARA ÇORBA HİKAYESİ  Kızamık en çok C vitamini barındıran bitkidir. Diğer adı “Berberis”dir. Azdavay ve Pınarbaşı yöresinde Eylül ve Ekim aylarında çalılıklarda, tarla kenarlarında ve çay boylarında kendiliğinden yetişir. Zahmetli bir bitki olduğu kadar ekşisini elde etmek çok emek istediğinden maliyeti de yüksektir. Bu nedenle “Ağa Çorbası” denir. Geçmişte yörenin önde gelenleri ağır misafirlere ikram ederlermiş.
Daday ET EKMEĞİ HİKAYESİ
 Daday’ın simge kurumlarından olan Memişler, bu işe 1930’larda dedeleri Hüseyin Memiş öncülüğünde başlamışlar. Hüseyin Memiş askerden geldikten sonra şu an bulunduğu işyerinin hemen altında bir fırın açar. İşe köy ekmeği yaparak başlamış olan Memiş’e, Daday Hane Halkı evlerinden iç getirirlermiş. Ekmek üretiminin yanı sıra sipariş üzerine evlerden getirilen iç malzemeye uygun pişirim yapan Memiş siparişler çok artınca 1950’li yıllarda restoran açmaya karar vermiş. Günümüzde Daday Etli Ekmeği olan bu eşsiz lezzetin asıl adı “Et Ekmeği” imiş. Evlerde de saç üzerinde ıspanaklısı ve yoğurtlusu yapılırmış.
KÖLE HAMURU hikayesi
 İsminin nereden geldiği tam bilinmemekle beraber, eskiden köylerde ağır güç isteyen işler yapılırken yapılan bu yemek tok tutarmış. İş zamanı yapılışı kolay olduğundan ve köyde kolay bulunan malzemelerden yapıldığından tercih edilirmiş. Yoğun iş gören, çalışan, işçiler için yapıldığından isminin de buradan geldiği düşünülmektedir.
ECEVİT ÇORBASI hikayesi
 18. yy. sonlarında Küre civarına Ecevit Hanlar Bölgesi yapılır. İstanbul’a gidip orada hizmet etmeyi öğrenen Kel İsmail bu güzergâhı kullananların konaklayabilmesi için Ecevit Köyü’ne bir han yaptırır. Pratik olduğu için de misafirlere bu çorba ikram edilirdi. Mide rahatsızlığına iyi geldiği söylenir. Ecevit Çorbası’nı geleneksel tarifi ile 1993’den günümüze yapıp sunan Emin Bey, yalnızca yöresel bir lezzeti günümüzde geçmişteki nefaseti ile yapmakla kalmayıp, aynı zamanda eşsiz güzellikteki Küre’nin Ersizlerdere’sini ziyaret eden ekoturistlere benzersiz bir damak deneyimi de sunmaktadır.
Turizm Fakültesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölüm Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Hakkı ÇILGINOĞLU ve Karşılama Konuşması
Çılgınoğlu konuşmasına projede desteği olan tüm kişi, kurum ve kuruluşlara teşekkür ederek başlarken, Kastamonu yöresinde yetişen tıbbi aromatik bitkilerden bahsetmiştir. Yörede yetişen bitkilerin fonksiyonel yapılarından bahseden Çılgınoğlu, başta safra kesesi rahatsızlığı ve kalp ritim bozukluğu gibi bir çok rahatsızlık için bölgede yetişen bitkilerin şifa deposu olduğunu vurgulamıştır.
Turizm Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Kutay OKTAY ve Karşılama Konuşması
Oktay, konuşmasına tüm misafirleri ve izleyicileri selamlayarak başlarken Kastamonu’nun doğal, kültürel ve tarihi zenginliklerinden bahsetmiştir. Kastamonu gastronomik zenginliklerine ayrı bir başlık açan Oktay, ‘Gastronomi Alanındaki Mesleki Tecrübelerin Arttırılması ve Yaygınlaştırılmasına Yönelik Eğitim ve Altyapı Projesi’nde katkı sunup emek veren herkese teşekkür etmiştir.
TEŞEKKÜRLER…